Švábi

Momentálně máme Blaptica dubia ( argentinci) a Blaberus discoidalis.  

13.12.2013 cca před rokem mi přibyli madagaskárci, jsou úžasný. Dlouho vydrží ale lezou po skle! Madagaskárci

Výhody:

nenáročné

nelezoucí po skle

nehlučné

patří k "bezpečným" druhům (tzn. neměli by zamořit byt:-) )

vydrží dlouho žít (potrava do zásoby)

 
Nevýhody:

zahrabávají se v teráriu..proto většinou krmím z ručky do tlamky:-) kdo se štítí, může použít pinzetu..

rostou pomalu a než se vám obmění generace..trvá to cca rok

když z nich při zkrmování vypadne ootéka tak  se mi z ní často hned líhnou malé nymfy, takže jí hned dávám zpátky do švábí ubikace.

 

Chov:

Teplota: cca 26-29°C je ideální.. dlouho žijou. Při extrémních teplotách hynou..přes 30°C a pod 20°C

Používám topný kabel + regulátor (cca 250Kč) https://www.topnekameny.com/ tady zakoupené , mám je v HLADKÉM VYSOKÉM plastovém boxu. Do víka jsme vypájeli otvor a přilepili a připájeli protimušší pletivo. Na dně mají papírové obaly od vajec a hobliny, ty je potřeba občas měnit a prostor celkově čistit. Mám oddělené místo na jídlo: krmím fretčíma complete granulkama, jsou hodně výživné. Obyčejné granule za pár korun jsou na nic, švábi je nejí..pak to tam akorát zplesnivý. Granule nevlhčím..nedávám mega zásoby..každý den to zkontroluji a popřípadě nakrmím, či vyměním ovoce a zeleninu. Rovněž stačí trochu a druhý den odstranit zbytky, pokud budou. Nejradši mají kolečko pomeranče, cukety, kousek melounu..přezrálé sladké ovoce..které tam opravdu nesmí být déle jak 24h..Granule vydrží min.3dny neplesnivět, pokud nepřijdou do styku s vlhkem, tedy ovocem atd..  Jinak u argentinců poznáte dospělého samce na 1.pohled, má křídla, u blaberusů je samec drobnější a užší než samice ale křídla mají oba.. lítat do výšky neumí ale občas je křídla poponesou, proto je bezpečnější je mít uzavřené a mají rádi tmu:-)

Švábi se nerosí, jim stačí kousek ovoce..jinak jim vyhovuje poměrně sucho..hlavně oproti cvrčkům a sarančatům potřebují nižší teplotu..takže by to u nich tak rychle nevysychalo..